Νότα Κυμοθόη
"ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ Ο ΡΟΔΙΟΣ
ΚΑΙ Ο ΔΩΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ"
Έλκει την καταγωγή από τους Λοκρούς κι ήταν Δωριεύς με καταγωγή από τον Ηρακλή, που είχε γεννηθεί στην Οίτη της τότε Φθίας (σημερινής Φθιώτιδας).
Ελάχιστα γνωρίζουν σήμερα οι άνθρωποι για τον Κλεόβουλο το Ρόδιο και πόσοι αλήθεια εκτιμούν το ότι ήταν ένας από τους 7 σοφούς της αρχαιότητας;
Έζησε σε μια εποχή μεταξύ 600 π.Χ- 530 π.Χ. όπου λατρευόταν ο Θεός Ήλιος κι ήταν ένας άνθρωπος που είχε κάνει πολλά ταξίδια σε μακρινές χώρες και ονομάζεται και Κλεόβουλος ο Λίνδιος, διότι ανέλαβε την κυβέρνηση της Ρόδου με το καθαρά απολυταρχικό πολίτευμα της Τυραννίας, κάνοντας την ακρόπολη της Λίνδου ισχυρή. Η Ρόδος στην αρχαιότητα ήταν χωρισμένη στις αρχαίες πόλεις:Λίνδος, Κάμειρος και Ιαλυσός που υπάρχουν έως σήμερα. Την ίδια εποχή στην Αθήνα ζούσε ο σοφός Νομοθέτης Σόλων ο Αθηναίος!
Στη Ρόδο κατοικούσαν από την αρχαιότητα Κάρες, Τελχίνες, Κρήτες, Αχαιοί, Ίωνες και Δωριείς καθώς ζούσαν και στην απέναντι πλευρά της Μικράς Ασίας αλλά και σε όλα τα άλλα νησιά του Αιγαίου.
Οι πόλεις μεταξύ τους ήταν ενωμένες και γρήγορα έγιναν μια μεγάλη εμπορική και ναυτική δύναμη που ίδρυσαν μαζί με την Κω την Αλικαρνασσό και την Κνίδο την Δωρική εξάπολη, μια ισχυρή συμμαχία! Είχαν ενωθεί όλοι οι φωτισμένοι της εποχής και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Κω αργότερα ήταν κι ο Ιπποκράτης (4ος π.Χ. αιώνας) με τη γνωστή του Ιατρική Σχολή.
Δημιούργησε τη Ρόδο δυνατή, χτίζοντας πάλι τον μισογκρεμισμένο Ναό της Θεάς Αθηνάς, και καθιστώντας την Ρόδο κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών. Έγραψε πάνω από 3000 επιγράμματα και σοφά γνωμικά ή αινίγματα γιατί ελάχιστοι τα κατανούσαν... Η σοφία του είχε επεκταθεί και στην απέναντι πλευρά όπου είναι σήμερα το Ισραήλ...Ένα δε από τα πρίφημα ρητά κι επιγράμματά του ήταν το "ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ" που αργότερα έκανε τρόπο ζωής του και ο ίδιος ο Χριστός! Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα επιγράμματά του κι ας προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε στη σκέψη του:
*Αρχή σοφίας της αγνοίας η γνώσις.(Μακάριοι οι φτωχοί στο πνεύμα)
*Αδικίαν μισείν (μίσησε την αδικία)
*Γλώττεις κράτην (να συγκρατείς τη γλώσσα σου)
*Ηδονής κράτην (να ελέγχεις τις ηδονές)
*Βία μηδέν πράττειν. (μη γίνεσαι βίαιος)
*Ευπορούντα μη υπερήφανον είναι, απορούντα μη ταπεινούσθαι. (Άν είσαι πλούσιος μη υπερηφανεύεσαι, αν είσαι φτωχός μη ταπεινώνεσαι).
*Μη επιγέλα τω σκώπτοντι, απεχθής γαρ έση τοις σκωπτομένοις (μη γελάς κοροηδευτικά γι΄ αυτόν που περιπαίζει, γιατί θα γίνεις μισητός από αυτούς που περιπαίζονται).
*Εύ το σώμα έχειν και την ψυχήν (Ωραία το σώμα να διατηρείς και την ψυχή).
*Αρετής οικείον είναι, κακίας αλλότριον (γνωστός της αρετής να είσαι και ξένος με την κακία).
*Γαμείν εκ των ομοίων, εάν γαρ εκ των κρεττόνων, δεσπότας, ου συγγενείς κτήση (να κάνεις γάμο από τους ομοίους στη σκέψη με σένα, διότι εάν είναι διαφορετική σκέψη, θ΄αποκτήσεις αφεντικά, όχι συγγενείς).
*Γυναικί μη φιλοφρονείσθαι, μηδενί μάχεσθαι, αλλοτρίων παρόντων. Το μεν γαρ άνοιαν, το δε μανίαν σημαίνειν (Με την γυναίκα να μη διαπληκτίζεστε μήτε να την περιφρονείτε με συμπεριφορά αλαζονική μπροστά σε άλλους. Διότι το ένα φανερώνει μωρία το δε άλλο τρέλα θεωρείται).
*Γλώσσαν εύφημον κεκτήσθαι (Καλά λόγια να λέει η γλώσσα).
*Ευσέβειαν φυλάσσειν (να είστε ευσεβείς)
*Έχθρας διαλύειν (Να διαλύεις τις έχθρες)
*Μέτρον Άριστον (να είσαι μετριόφρων)
*Της οικίας επιμελού (να φροντίζεις την οικία σου)
*Πατέρα δει αιδείσθαι (Να σέβεσαι τον πατέρα σου)
*Μη υπερήφανος γίνου ποτέ (Να μη γίνεις ποτέ υπερήφανος)
*Πολυμαθή ή αμαθή (Πολυμάθεια καλύτερα παρά αμάθεια)
*Τέκνα παιδεύειν (Να μορφώνεις τα παιδιά σου)
*Πολίταις τα βέλτιστα συμωουλεύειν (Τους συμπολίτες σου για να βελτιωθούν να συμβουλεύεις)
*Τα δίκαια κρίνε (Να κρίνεις δίκαια)
*Τύχη εύχεσθαι (Να προσεύχεσαι στην Τύχη ή να καλοτυχίζεις)
*Την υπόνοιαν άπεχε (Ν΄ απέχεις από την καχυποψία)
*Κακολογίας απέχου (Απομακρύνσου από κακολογίες)
*Τους αγαθούς αγαθά ποίει (Στους αγαθούς αγαθά δημιούργησε)
*Τον του δήμου ενθρόν πολέμιον νομίζειν (Τον εχθρό της περιοχής σου να τον θεωρείς εχθρό σου)
*Αλλοτρίων μη επιθύμει (Των ξένων αγαθών μη επιθυμείς)
*Αγάπα τα του πλησίου σου και τήρει ως τα σαυτού (Αγάπησε όσα ανήκουν στον πλησίον σου και διατήρησέ τα σαν να είναι τα δικά σου)
*Ό συ μισείς, ετέρω μη ποιήσης (Αυτό που εσύ μισείς σε άλλον να μη κάνεις)
*Μη απείλει μηδενί, γυναικώδες γαρ (Μη απειλείς κανέναν, διότι είναι γυναικών τρόπος)
*Ευχής γαρ ουδέν έστι τιμιώτερον (Ευχές δώσε διότι τίποτα άλλο δεν είναι τιμιότερο)
*Φιλήκοον είναι και μη πολύλαλον (Καλύτερα ν΄ ακούς παρά να μιλάς πολύ)
*Ψευδής διαβολή τον βίον λυμάινεται (Η ψεύτικη κατηγορία τη ζωή σου καταστρέφει)
*Ψεύδος δε μισεί πας φρόνιμος και σοφός (Το ψέμα μισεί κάθε υγιής νους και σοφός)
*Τον ελάττω μη αποσκυβαλίσης (Τον έχοντα ελάχιστα μη περιφρονήσεις)
*Ευποιίας ής έτυχες μνημόνευε (Καλών πράξεων οπού γνώρισες μνημόνευε)
*Τους τεκόντας υπομονή νίκα (Όσους δεν έχουν υπομονή τους νικάς)
*Τας βίβλους διέρχου (Τις βίβλους ξεπέρασε)
*Μη ριψοκίνδυνος έσο (Μη γίνεσαι ριψοκίνδυνος)
*Οικέτας μεθύοντας μη κολάζειν , ει δε μη, δόξεις παροινείν (Μεθυσμένους που σε παρακαλάνε μη τιμωρείς, εάν το κάνεις, μεθυσμένος θα φανείς )
*Μη ματαίως άχαρις γινέσθω (Μη γίνεσαι μάταια αχάριστος)
* Λόγων τε πλήθος. Αλλ΄ο καιρός αρκέσει Λόγια υπάρχουν πλήθος. Αλλά ο καιρός θα τα κρατήσει.
...
H Θεά Αθηνά χάρισε στην πόλη της Ρόδου ιδιαίτερη λάμψη και δύναμη, αλλά οι εποχές άλλαξαν και...ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος έμεινε στην ιστορία, λάμπρυνε την εποχή του και δημιουργήθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα στην πόλη του ο περίφημος Κολοσσός της Ρόδου που αποτελούσε 1 από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Σε Ιδιωτικό Μουσείο της Κοπεγχάγης υπάρχει ένα ιστορικό αρχείο, κλεμένο "ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ" που αναφέρεται στο εξής ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ο πόλεμος άρχισε,, μετά από σκληρές μάχες η Ρόδος έπεσε,και εννοούμε τα δύο βασίλεια της Κάμιρου και της Ιαλυσού.
Με αγάπη για την Αγάπη και αγάπη για το Φως της Αγάπης!Σε Ιδιωτικό Μουσείο της Κοπεγχάγης υπάρχει ένα ιστορικό αρχείο, κλεμένο "ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ" που αναφέρεται στο εξής ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
{Όταν οι Πέρσες το "καλοκαίρι" του 491 με 490 έκαναν τις εκστρατείες τους για να καταλάβουν την Ελλάδα, ο Δαρείος έστειλε τον στρατηγό Δάτι στη Ρόδο ζητώντας «Γη και
Ύδωρ»Οι Ρόδιοι αρνήθηκαν να παραδώσουν την πατρίδα τους στους εισβολείς Πέρσες.Ο πόλεμος άρχισε,, μετά από σκληρές μάχες η Ρόδος έπεσε,και εννοούμε τα δύο βασίλεια της Κάμιρου και της Ιαλυσού.
Όμως υπήρχε και το βασίλειο της Λίνδου που έπρεπε να υποδουλώσουν για να
ολοκληρώσουν την εκστρατεία,, ώς αναμενόμενο οι Λινδιοι αρνήθηκαν να δώσουν Γη και ύδωρ στον Δάτι και πολέμησαν στα ίσα τους Πέρσες κατακτητές,πολεμώντας από το φρούριο τους στον λόφο που ήταν και είναι ο ναός της Θεάς Αθηνάς της Λινδίας σήμερα.
Μετά από τρίμηνη πολιορκία των Περσών η Λίνδος δέν έπεφτε με τίποτα, τότε ο στρατηγός Δάτις σκέφτηκε πως η Λίνδος μπορεί να πέσει σαν ώριμο φρούτο στα χέρια του περιμένοντας να τελειώσουν τα αποθέματα νερού και τροφίμων.
Μετά από την τρίμηνη πολιορκία των Περσών οι Ρόδιοι μαχητές της Λίνδου ήταν υποχρεωμένοι να παραδοθούν λόγο έλλειψης νερού.
Τότε η θεά Αθηνά που προστάτευε τη πόλη της, παρουσιάστηκε στο όνειρο ενός άρχοντα και του είπε ότι, παρακάλεσα το πατέρα μου Δία να σας στείλει νερό και να μη στεναχωριέστε.
Και αφού μέτρησαν το νερό και είδαν ότι θα έφθανε για μερικές μέρες ακόμα, ειδοποίησαν το Δάτι ότι, εάν η Θεά Αθηνά δε τους στείλει νερό σε πέντε μέρες θα παραδινόντουσαν.
Ο Δάτις γέλασε με τη πρόταση,,, όταν την άλλη μέρα όμως έγινε το θαύμα και έβρεχε ασταμάτητα μόνο πάνω από το κάστρο, ώστε να γεμίσουν οι στέρνες των πολιορκημένων, έλυσε τη πολιορκία προσφέροντας στη θεά πλούσια δώρα.Λέγετε όμως πως ο ίδιος ο Δαρείος αφού έμαθε για το θαύμα ήρθε στην Ρόδο στο ιερό της Θεάς της Λινδίας όπου επενδυθεί των χρυσών ενδυμάτων της βασιλικής του στολής και τα κατάθεσε σε ένδειξη σεβασμού στο ιερό της Θεάς Αθηνάς, αμέσως διάταξε την αποχώρηση των στρατευμάτων του από το νησί.!!!}
Αυτά λέει το χρονικό της Λίνδου, το οποίο πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα κι όχι να είναι εκεί που βρίσκεται...
Εκείνο που έχω να πω, είναι... ΜΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΘΑΧΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ!
Με φως και αγάπη
Νότα Κυμοθόη
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου