ΓΝΩΜΗ



"ΣΤΕΡΓΕΙ ΓΑΡ ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΓΕΛΟΝ ΚΑΚΩΝ ΕΠΩΝ"
ΣΟΦΟΚΛΗΣ

"Διότι κανένας δεν αγαπά τον αγγελιοφόρο των κακών γεγονότων"
(απόδοση Νότα Κυμοθόη)

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ, Γράφει η Νότα Κυμοθόη


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ
ΓΡΑΦΕΙ Η ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ
Νότα Κυμοθόη© Nota Kimothoi

ΑΠΟ ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ...
Διανύουμε περίοδο έξαρσης των ιώσεων, του απλού κρυώματος αλλά και της γρίπης. Θα γράψω μερικές απλές συμβουλές, που έχω από τη γιαγιά μου...

1. Ρίγανη μαζί με τσάι βουνού σε βρασμένο νερό γίνεται ένα περίφημο τσάι. Αν θέλετε προσθέστε λίγο μέλι, λεμόνι ή κονιάκ. Προσθέστε ρίγανη σε σαλάτες και σε φαγητά. Φάτε ψωμί με ρήγανη και λάδι μαζί με ωμό κρεμμύδι και μαϊντανό!

2.. Αλατόνερο και σόδα μαγειρική, για γαργάρες, ξέπλυμα στόματος και μύτης.
Το αλατόνερο αντιμετωπίζει το συνάχι απομακρύνοντας παράλληλα ιογενή σωματίδια και βακτήρια. Μπορείτε να φτιάξετε το ακόλουθο διάλυμα: ¼ κουτάλι της σούπας αλάτι, ¼ κουτάλι της σούπας μαγειρική σόδα και 250 ml βρασμένο, φιλτραρισμένο ή αποσταγμένο νερό. Γεμίστε τη φούχτα σας με λίγο διάλυμα και καθαρίστε διαδοχικά τα ρουθούνια κρατώντας το ένα κλειστό. Αφήστε το ρουθούνι να στραγγίξει και επαναλάβετε τη διαδικασία προτού προχωρήσετε στο επόμενο.

3. Ευκάλυπτος.
Βράστε φύλλα ευκάλυπτου σε μια κατσαρόλα με νερό για να έχει υδρατμούς στο σπίτι, ιδιαίτερα σε χώρους όπου δουλεύει συνεχώς το αιρκοντίσιον...

4. Πίνετε πολλά υγρά
Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ως δέκα ποτήρια των 250 ml νερού κάθε μέρα με λίγο λεμόνι. Αποφύγετε όλα τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη και την καφεΐνη γιατί είναι διουρητική. (Εξυπακούεται ότι αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά τα οποία αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αφυδατώνουν τον οργανισμό).

5. Μπάνιο ή σάουνα.
Ένα ζεστό μπάνιο μπορούν επίσης να βοηθήσουν όπως και η σάουνα. Αν έχετε πυρετό χλιαρό μπάνιο έως κρύο, για να πέσει.

6. Τσάι από τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι μια ισχυρή ρίζα με αντιβακτηριδιακή δράση που μπορεί να σταματήσει τα συμπτώματα του κρυώματος εάν ληφθεί έγκαιρα. Φτιάξτε ένα τσάι με φρέσκο τζίντζερ, φρέσκο χυμό λεμόνι και μέλι.

7. Η κλασική κοτόσουπα
Η επιστήμη έρχεται να υποστηρίξει αυτό το παραδοσιακό γιατρικό. Η κοτόσουπα περιέχει κυστεΐνες, οι οποίες λεπταίνουν τους μύκητες. Γαρνίρετε με σκόρδο (που σκοτώνει τα μικρόβια) και κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο (για να καθαρίσουμε τα φλέματα).

8. Φτιάξτε ένα σπιτικό σιρόπι για τον βήχα
Αναμείξτε ¼ του φλυτζανιού μέλι και ¼ ξύδι από μηλίτη. Ανακατέψτε καλά και πιείτε ένα κουτάλι της σούπας κάθε τέσσερεις ώρες.

9. Πάρτε Βιταμίνη C
Η  Βιταμίνη  C συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα  λάβετε μια γενναία δόση της τάξης των 1000-3000mg για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Αν δεν θέλετε να πάρετε τη βιταμίνη σε συσκευσμένη μορφή, φάτε ακτινίδια, πορτοκάλια και αμύγδαλα ωμά.
Στύψτε 1 λεμόνι, 2 πορτοκάλια κι 1 νεράτζι και πίνετε κάθε 2 ώρες!

10. Πιείτε λίγο ψευδάργυρο
Οι παστίλιες ψευδαργύρου υποτίθεται ότι μειώνουν τα συμπτώματα του κρυώματος εάν τις λάβετε εγκαίρως. Οι πιο αποτελεσματικές περιέχουν 15 ως 25 mg γλυκονικού ψευδαργύρου ανά παστίλια.

11. Απλά μέλι
Το αγνό, βιολογικό μέλι έχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπραϋνει τον βήχα και είναι ιδανικό για παιδιά κάτω των έξι ετών που καλό είναι να αποφεύγουν τα φάρμακα χωρίς συνταγή. Ωστόσο, καλό είναι να μην δίνουμε μέλι σε παιδιά κάτω του ενός έτους.

12. Για το βήχα
Στίβουμε 1 λεμόνι και ανακατεύουμε μαζί με 1 κουταλάκι μέλι. Ανακουφίζει 100% από το βήχα και θεραπεύει την κατάποση.

13. Υπποφαές κάθε ημέρα 1 κουταλάκι γλυκού το πρωί + 1 κουταλάκι γύρη λουλουδιών+1 κουταλάκι μέλι.

14. Τσίπουρο ή τσικουδιά όταν έχουμε ρίγη.
Βράζουμε 1/2 φλυτζάνι τσίπουρο καθαρό δίχως γλυκάνισο ή τσικουδιά μαζί με μέλι και πίνουμε ζεστό με ένα κουταλάκι

15. Αερισμός του χώρου κατοικίας κάθε ημέρα και πίνετε πολλά υγρά. Ξεκούραση όσο μπορείτε και μη συχνάζετε σε μέρη με πολυκοσμία.

16. όταν υπάρχει πυρετός.
Βρεγμένες κομπρέσες με κρύο νερό. Μια ασπιρίνη+τσάι ζεστό και κουκούλωμα στο κρεβάτι. Μόλις ιδρώσετε, κάνετε ζεστό-κρύο μπάνιο εναλλάξ κρατώντας το ντουζ με κινήσεις που να πηγαίνουν προς το μέρος της καρδιάς. Φοράτε καθαρά ρούχα, αλλάζετε σεντόνια και τέρμα ο πυρετός!

Σας εύχομαι να είστε καλά όλες κι όλοι. Κι αν κάποιοι έχετε γριπούλα, εύχομαι περαστικά.
Με την αγάπη μου κοντά σας
Νότα Κυμοθόη
Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .