ΓΝΩΜΗ



"ΣΤΕΡΓΕΙ ΓΑΡ ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΓΕΛΟΝ ΚΑΚΩΝ ΕΠΩΝ"
ΣΟΦΟΚΛΗΣ

"Διότι κανένας δεν αγαπά τον αγγελιοφόρο των κακών γεγονότων"
(απόδοση Νότα Κυμοθόη)

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Νότα Κυμοθόη "Η θεϊκή ΑΡΜΟΝΙΑ"

Νότα Κυμοθόη "Η θεϊκή ΑΡΜΟΝΙΑ"
Η φύση γεννά και κανείς δεν γεννήθηκε για να υποφέρει. Οι άνθρωποι σμίγουν για να δημιουργήσουν οικογένεια και έχουν και οι δυο τις ίδιες υποχρεώσεις. Η έγγαμος ζωή δεν είναι ανθόσπαρτη, καθώς οι ζωές δυο ανθρώπων έχουν διπλές ανάγκες κι έχουν αμοιβαίες και οι δυο υποχρεώσεις. Κι όταν έρθουν παιδιά στη ζωή τους, οι υποχρεώσεις μεγαλώνουν κι αναρωτιέμαι, γιατί η συμπεριφορά των περισσοτέρων ανδρών αλλάζει, με τη γέννηση παιδιών; Τι είναι αυτό, οπού τους αλλάζει τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα τους; Γιατί οι περισσότεροι γάμοι έχουν διαλυθεί και το βάρος της ανατροφής και φροντίδας των παιδιών πέφτει στη μητέρα; Το σκοτεινό κτήνος, που έλεγε και η γιαγιά μου, οπού μέσα σε κάθε άνθρωπο κρύβεται στα σκοτεινά λαγούμια του κρανίου του, μέσα στις σκοτεινές σπηλιές της κρυφής πρόθεσής του. Κι όμως είναι πολύ εύκολο, να αντιληφθεί κάποιος τα χνώτα αυτού του κτήνους, οπού βρυχάται μέσα στο αίμα του και βράζει. Καταχωνιασμένες παλιές αντιλήψεις, οπού καθοδήγησαν την ανθρωπότητα να αισθάνεται συνεχώς ένοχη...
Με αγάπη, καλοσύνη κι ανθρωπιά λένε, η ζωή προχωράει γλυκύτερη. Ναι, αλλά ν' αγαπάς το κτήνος γίνεται; Να αγαπάς τον τύραννο γίνεται; Ν΄ αγαπάς αυτό οπού σε φθείρει και σε καταστρέφει γίνεται; Νομίζω είναι μαζοχισμός μια τέτοια σκέψη. Γι΄ αυτό, ας σκεφτόμαστε αισιόδοξα, με παιδεία οπού πηγάζει μέσα από αξίες και τρέφεται με αυτές όλη μας η ύπαρξη. Ας ατενίζουμε το Φως, το οποίο έρχεται και φωτίζει και διαλύει όλα τα σκοτάδια που εναπόθεσαν εύσχημα στις υπάρξεις μας! Θέλει δύναμη ν΄ αντέξεις το Φως, κι αυτή η δύναμη θέλει την τέχνη της. Είναι η ΑΡΜΟΝΙΑ οπού εμπεριέχεται μέσα στην ύπαρξη της ζωής δοσμένη από το πανίερο χέρι ως Δώρο για να έχει η ανθρωπότητα συνέχεια!
Καλημέρα από την όμορφη πόλη της Θεάς Αθηνάς με το Απολλώνιο Φως να λούζει την Ύλη και να εισχωρεί Καθάριο ως εκεί οπού, η άδολη φιλία και οι άδολες ανθρώπινες σχέσεις, έχουν πραγματική Ανθρωπιά.
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός
Photography and writer Kymothoe Nota © Νότα Κυμοθόη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: